Do kawy, do ciasta, do deseru, do ręki, żeby wyjadać łyżeczką 🙂 domowy karmelPotrzebujesz:

  • szklanka cukru ( tu biały cukier )
  • 400 ml śmietanki 36%
  • płaska łyżeczka soli
  • 8 łyżek masła

Wsyp cukier do rozgrzanego rondelka z grubszym dnem. Mieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż się rozpuści.  Oczywiście nie próbuj w trakcie podjadać, jest bardzo gorące. Potrwa to ok. 40 minut. Zdejmij z płyty i dodaj masło, sól, następnie śmietankę. (w temp. pokojowej) Po uzyskaniu jednolitej konsystencji wstaw na płytę i zagotuj wszystko. Po ok. 2 minutach karmel jest gotowy. Jeśli uznasz, że jest za gęsty i wychodzi krówka to dolej śmietanki. Przechowuj w zamkniętym słoiczku, w lodówce. Wytrzyma ok. 2 tygodnie.

karmel faza 1karmel gotowy

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *